Behandeling

Bij de meeste patiënten die een acupuncturist bezoeken, is al een diagnose gesteld door een reguliere arts. Voor het stellen van een Chinese diagnose is veel informatie nodig. De klachten komen in deze zienswijze immers voort uit je totale leefpatroon. U krijgt dan ook een uitgebreide vragenlijst.

Naast het invullen van een vragenlijst, vindt er een soort lichamelijk onderzoek plaats. De acupuncturist voelt aan je polsen en voelt aan de aangedane meridiaan. Ook de tong zegt meer dan men denkt.

Na het vaststellen van de diagnose, bespreekt de acupuncturist een behandelplan met u.

Afhankelijk van de diagnose krijgt u ongeveer 8 dunne naaldjes ingebracht, op één van de ruim 350 acupunctuurpunten op uw lichaam.

Het zetten van de naalden is vrijwel pijnloos. Plaatselijk zult u een druk, tinteling of ontlading ervaren. Het energiesysteem wordt geprikkeld.

Verder voelt u zich vaak loom na een behandeling.

Bij een volgende behandeling bespreekt u met de acupuncturist het effect van de voorgaande behandeling op uw klacht. Opnieuw zal de tong en pols worden onderzocht. Op grond van deze informatie worden weer nieuwe acupunctuurpunten geselecteerd.

Naast een reguliere behandeling met acupunctuurnaalden bestaan er ook andere behandelvormen:

* Moxa, waarbij naalden extra gestimuleerd worden door warmte.

* Elektro-acupunctuur waarbij punten extra gestimuleerd worden door een klein elektrisch impuls.

* Cupping, waarbij glazen koppen, die vacuüm gezogen worden, op meridiaanpunten gezet worden.

Het aantal behandelingen is afhankelijk van uw situatie. Rekent u voor acute klachten op gemiddeld 4 behandelingen en voor chronische klachten op 8 behandelingen.

Voor een eerste consult bedraagt de behandeltijd 75 minuten. Voor verdere consulten 45 minuten.