Hoe werkt acupunctuur?

De energie in het lichaam circuleert via een stelsel van meridianen, die in verbinding staan met organen. Een verstoring in een bepaalde meridiaan kan klachten geven van het bijbehorende orgaan, maar ook omgekeerd. Met acupunctuur kun je de energiestoom in de betreffende meridiaan en het gekoppelde orgaan beïnvloeden en de balans herstellen.

Pijn wijst er in de acupunctuur op dat er ergens een blokkade zit in de energiebaan. Door het opheffen van deze blokkade verdwijnt de pijn. Van belang is te zoeken naar de oorzaak van de stagnatie. Is er elders in het lichaam een vertraging van de energiestroom waardoor die stroom stagneert? Wat is de oorzaak daarvan? Is het de kou buiten? Komt het door overbelasting? Spelen emoties een rol? Zijn er aangeboren factoren in het geding? Iets verkeerds gegeten?

Als de pijn dankzij een acupunctuurbehandeling verdwenen is, bent u als patiënt tevreden. Als acupuncturist wil ik zoeken naar de achterliggende oorzaak. Deze moet worden behandeld, om te voorkomen dat de klachten terugkomen.